Wat is faalangst eigenlijk?
Letterlijk betekent faalangst: de angst om te falen. Op zich is ieder mens bang om te falen; dat is helemaal niet zo erg. Vaak is het juist een motiverende factor. Maar sommige mensen zijn zó bang om het niet goed te doen, dat ze zichzelf blokkeren in plaats van motiveren. Er komt niet uit wat er gezien de mogelijkheden inzit.
Twee soorten angst
Er zijn twee soorten angst: angst als toestand en angst als karaktereigenschap. Faalangst voor het rijexamen is een voorbeeld van angst als toestand. U bent voor het rijexamen extreem (ongezond) zenuwachtig, terwijl u in heel veel andere situaties helemaal geen last hebt van angst. Als u last hebt van faalangst voor het rijexamen zakt u vaak keer op keer voor het rijexamen. Terwijl u in ontspannen lessituaties een prima bestuurder bent. Zonde, natuurlijk.
Een andere vorm van angst is angst als karaktereigenschap. In dat geval is er sprake van angst als persoonlijkheidsstoornis, die op veel momenten van de dag voor problemen zorgt.
Speciaal Faalangst-rijexamen ontwikkeld
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ongeveer tien procent van de leerlingen die in het reguliere onderwijs zakt voor het afsluitende examen lijdt aan faalangst. Dat zou voor het rijexamen betekenen dat er jaarlijks ongeveer 10.000 kandidaten zakken, vanwege hun ongezonde angst voor het rijexamen. De overheid vindt dat teveel en vroeg het CBR een speciaal rijexamen te ontwikkelen.
Wanneer heeft u faalangst voor het rijexamen?
Bijna iedereen is zenuwachtig voor een (rij)examen. Dat is normaal. Het kan u juist stimuleren om goed te presteren. U bent scherp door de adrenaline. Sommige mensen zijn extreem zenuwachtig. Maar dat hoeft geen faalangst te zijn. We spreken pas van faalangst voor het rijexamen als u onder druk van dat ‘ene uurtje’ bezwijkt. Bijvoorbeeld door een black-out, of door fouten die u tijdens uw rijlessen nooit maakte.
Er is geen sprake van rijexamenangst als u zenuwachtig bent doordat u nog niet helemaal klaar bent voor het examen. Bijvoorbeeld omdat u eigenlijk te weinig rijlessen hebt gehad. Of omdat u geen klik had met uw rij-instructeur. Besteed daarom genoeg aandacht aan het vinden van een goede rijschool en rij-instructeur.
Contact
Neem voor meer informatie gerust contact met ons op. Wij helpen u geheel vrijblijvend op weg.